sunnuntai 13. tammikuuta 2013

Tästä Tolstoikin hämmästyisi

Lev Tolstoin Anna Kareninasta on tehty lukemattomia elokuvia, tv-sarjoja, oopperoita, baletteja, näytelmiä ja musikaaleja. Silti kannattaa käydä katsomassa uusin versio: Joe Wrightin ohjaama hieno elokuva.

Onko modernimpaa teemaa? Vronski on meidän aikamme termein Annan salarakas. Se vain on erona, että Tolstoin aikoihin 1870-luvun seurapiireissä naisen liikkumatila oli suurinpiirtein hameenheilahduksen verran, ei enempää.

Joe Wrightin tulkinta on kuin näytelmä, maalaus, veistos tai koru, näitä kaikkia yhtä aikaa ja vuoronperään. Läpi elokuvan toistuu kieppuva, pyörivä liike ja valssiin tukeutuva keinuva musiikki. Anna, Vronski, Karenin ja muut matkaavat elämässään kuin karusellissa, tunteissaan ylös ja alas ja taas ylös, vastassaan rakkaus, intohimo, petos, hylkääminen, jälleen uusi rakkaus, uusi intohimo, uusi petos...

Wrightin tapa tehdä elokuvaa on huumaavan omaperäinen ja todistaa luovuudessaan jälleen kerran, miten kerta kaikkiaan ylivoimainen ja suurenmoinen taiteenlaji elokuva on. Miten moneksi se venyy!

Upeaa on sekin, miten runsain vedoin ja silti kevyesti Wright kuvaa menneen maailman Venäjää, ja mikä parasta, sortumatta ainuttakaan kertaa elokuvissa niin usein nähtyihin venäläisyyttä kuvaaviin kliseisiin. Itse asiassa tarina on kerrottu niin ilmavasti, että se voisi tapahtua missä vain ja milloin vain.

Se on menoa! Anna ja Vronski tanssiaisissa.






 


Päärooleissa on tunnettuja, jo Wrightin aiemmissa elokuvissa näytelleitä tähtiä: Keira Knightley Annana ja  Matthew Macfadyen Oblonskina, Annan veljenä. Vronskia näyttelee vasta 22-vuotias englantilaislupaus Aaron Taylor-Johnson ja Kareninia itse Jude Law. Sivurooleissakin on kiinnostavia näyttelijöitä, mm. Ruth Wilson (Jane Eyre), Emily Watson (Breaking the Waves) ja Michelle Dockery (Downton Abbey). Kyllä kelpaa!

Jude Law on kuivakka Karenin, joka ulkoistetaan avioliitostaan.
Skandaalihan siitä syntyy.
Anna Karenina nimettiin Oscar-ehdokkaaksi sarjoissa paras kuvaus, paras puvustus, paras musiikki ja paras lavastus. On ihme, jos palkintoja ei heru ainakin lavastuksesta ja puvustuksesta. Uuden elokuvavuoden lupaavalle aloitukselle annan peräti neljä tähteä. Tätä voi suositella! // Tarja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti