tiistai 5. huhtikuuta 2011

Ääliöstä alieniksi

Kuvittele, että saisit käyttöön aivojesi koko kapasiteetin. Tietosi, taitosi, aistisi ja vaistosi laajenisivat rajattomiksi. Muuttuisit Wall Streetin huikeimmaksi rahantehokoneeksi yhdessä yössä. Ja tämä kaikki vain pikkupikku pilleri nielaisemalla!

Tämä tilaisuus tarjoutuu nuhjuiselle wannabe-kirjailijalle Eddielle (Bradley Cooper) Neil Burgerin toimintatrillerissä Rajaton (Limitless). Ja Eddie totisesti tarttuu tilaisuuteen!

Mutta pilleri ei olekaan mikä tahansa berocca vaan hyperluokan huume NZT, joka nostaa Eddien katuojasta menestyskirjailijaksi ja tyhjätaskusta miljonääriksi.

Muutamaa tuhottua kämppää ja ruhjottua naamataulua myöhemmin katsoja tajuaa, että Eddie elää veitsenterällä eikä kyseessä olekaan nuoren miehen kasvutarina. Eddiestä on tullut liituraidassa viihtyvä huumediileri, joka kiipii urallaan ja yrittää samaan aikaan selvitä hengissä huumehemmojen kivikovassa maailmassa.

Konkarinäyttelijä Robert De Nirolle on kirjoitettu leffaan rahamaailman kummisedän rooli, hän häärii Carl Van Loonina, Eddien juonittelevana vastapelurina. Käsikirjoittaja Leslie Dixonin neronleimauksena leffaan on saatu mukaan varsinainen herkkuhetki. Konkari-Loon paukuttaa henkseleitään ärsyttävän keltanokka-Eddien edessä muistuttaen, että pitkä kokemus se vasta todellista valuuttaa on. Vitsi on ilmeinen. Siinä puhuu Scorsesen luottonäyttelijä, Oscar-voittaja, käsittämättömän uran tehnyt De Niro höyhensarjalainen Cooperille, joka tunnetaan toistaiseksi B-luokan tv-sarjoista...

Takaisin leffaan. Outoa kyllä, Eddie ei missään vaiheessa kyseenalaista huumehöyryistä elämäänsä. Hän haluaa pillereita lisää ja lisää, kunnes maailman mahtavin virka jo häämöttää tälle ”kaikki-on-minulle-mahdollista-Kennedylle”. Parisuhdekin kukoistaa ja Eddie siippoineen on stailattu luonnottoman kauniiksi kiiltokuvaihmisiksi.

Ja tönks. Leffa loppuu!

Mielestäni loppuratkaisu on tämän elokuvan suurimpia ongelmia.

Saatan leimautua sukkapuikko nutturassa täriseväksi moralistiksi, mutta mielestäni on silti vaarallista kääriä suht totinen tarina luksushuumeista näin koreaan karkkipaperiin. Eddien ansaintalogiikka ja vaivaton pokailu naismaailmassa saattaa johtaa muutamankin teinin harhateille. Nakkaako hento käsi katsomossa namit syrjään ja turvautuu Eddien tavoin pikavoittoihin pyrkiessään elämässä eteenpäin? Jaa-a, toivottavasti tulevaisuuden toivot ovat viisaampia.

Leffaan on upotettu huumetarinoiden peruskuvastoa irtileikatuista sormista silmämunaan piikittämisiin. Tämänkään vuoksi raina ei kuulu suosikkeihini mutta kamera-ajot on kieltämättä toteutettu kekseliäästi. Kolme tähteä, josta iso osa De Niron jyhkeästä läsnäolosta. // Tarja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti